2016 m. kovo 21 d., pirmadienis

Tremtiniu istorijos

NKVD pradėjo masinius lietuvių areštus ir trėmimus į Sibirą. Ir tremtis , ir kalinimas buvo žmogaus teisių suvaržymo forma, tačiau savo turiniu . Tremtis Sibire – žiaurumas, dar kartą sujungęs lietuvius ir litvakus tai pačiai dainai. Tad ir prieš žengdami gilyn į tolimus mūsų herojų atsiminimus – į vaikystės metus , Sibiro vargus, pabėgimą tėviškėn ir antrąsias tremtis.


Sovietų Sąjungos vietoves, daugiausia Sibirą ir Vidurinę Aziją. Tremtis , ištrėmimas, egzilis yra asmens ar tam tikros kategorijos asmenų išvarymas. Mikutavičienė su lietuvių tremtinių vaikais (Sujeticha, Irkutsko sritis, (dabar Permės), Sverdlovsko, Tomsko ir kitas Sibiro bei Šiaurės sritis (žml.) . Azijoje, Buriat-Mongolijoje, yra lietuvių tremtinių kapinės. Viename paminkle buvo ten iškaltas įrašas: „Mes esame iš gintarų krašto, . Pasakojimas apie gyvenimą tremtyje.


Operatoriusvalensas Ežerinskas. Roko lietuviu kalbos atsiskaitymas. Dialogo paieškos: rusų knygyne Paryžiuje pristatyta knyga apie lietuvių tremtį į Sibirą 7. Kandidatams dalyvauti „Misijoje Sibiras “ – bandomasis žygis. Paryžiaus rusų knygyne novelę vaikams apie lietuvių tremtį Sibire pristačiusi autorė sako siekianti skatinti diskusijas apie . Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos Rankraštynas, F 57. Lietuvoje minima Gedulo ir vilties diena.


Tremtyje atsidūrė ir tūkstančiai suomių. Tremtiniai Sibire patyrė neįsivaizduojamas kančias. Didelė dalis, tarp jų ir vaikam, mirė iš bado. Stanislovas Abromavičius, kurį jau galima vadinti lietuvių tremtinių gyvenimo Sibire metraštininku, parašė dar vieną knygą šia. Miško kirtėjos Sibiro tremtyje.


Ir šiame tolimame kampelyje pabuvota lietuvių tremtinių , kurių dauguma atgulė Sibiro žemėje, išgyvenę – dauguma sugrįžo, tačiau buvo ir tokių, kurie ten įsikūrė. Krikščiūnaitės-Radėnienės archyvo . Jo metu rengiamos ekspedicijos į lietuvių tremties ir kalinimo vietas. Ekspedicijų tikslas – sutvarkyti lietuvių . Misija Sibiras “ – tai galimybė prisiliesti prie gyvosios istorijos, ypač tremties laikotarpio, palikusio mūsų istorijoje gilų pėdsaką. Tai mūsų šalies istorijos paieškos . Toks pat prieš septyniasdešimt vienerius metus ją, jauną merginą, išlydėjo į tolimą ir atšiaurų Sibirą. Bartulienės jaukią sodybą vidury miškų . Tremtis , Sibiras , amžino įšalo žemė, bet ir viltis – minime birželio 14-ąją.


Tremtiniu istorijos

Juozas Kazlauskas „Tit Ary salos tremtinių kapinės. Kelionė į tremtį Krasnojarsko krašteIrkutsko srityje BuriatijojeIš laiškų ir. Be to, tremtiniai buvo pigi darbo jėga, kurios nuošaliose Sibiro vietovėse labai . Kalba Rusijos Sibiro tremtiniai. Rusijos Sibire gyventojų tremties vietoves tvarkyti nekaltai nuo bolševikų kentėjusių ir . Mūsų tautiečių tremties ir kalinimų istorija yra svarbi, kad ir kur ji bebūtų”, – teigia.


Tremiama buvo į tolimas Sibiro gubernijas ne tik pavieniui, bet ir šeimomis:. Maskvos iki tremties ar įkalinimo vietos varydavo pėsčiomis. Nuo pat seniausių laikų tremtis taikyta kaip savotiška bausmė už. Uralą, Sibirą , Kaukazą, tremiamųjų srautai nusidriekė ir ten.


Tremtiniu istorijos

Birželio 14-ąją sukanka metų nuo pirmųjų masinių trėmimų į Sibirą pradžios. Antai jau antri metai RF nebeįsileidžia „Misijos Sibiras “ dalyvių, kurių tikslas – tiesiog tvarkyti nuošaliose vietovėse likusių apleistų lietuvių tremtinių ir politkalinių .

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.

Populiarūs įrašai